Начало Про органiзацiю Еко-акцiї Бiблiотека Фото Контакти
2001-07-20 ВИБІР АМЕРИКАНЦІВ ЗАГРОЖУЄ КЛІМАТУ НА ПЛАНЕТІ
     25.01.01
     
ВИБІР АМЕРИКАНЦІВ ЗАГРОЖУЄ КЛІМАТУ НА ПЛАНЕТІ
     
  
Комісар ЄС з питань навколишнього середовища Марго Вольстрем учора заявила, що, після обрання Джорджа Буша президентом США, її турбує доля переговорів щодо боротьби з глобальним потепленням на планеті. Адже провал переговорів у Гаазі, присвячених цьому питанню, стало, порозумівається переважно розбіжністю позицій ЄС і США, Американці не погоджуються знизити кількість викидів З2 за рахунок чи скорочення переорієнтації промисловості. Повторна спроба ЄС домовитися з адміністрацією Клінтона до того, як він склав свої повноваження, також виявилася невдалою. Екологи побоюються, що з приходом до влади Буша, що має тісні зв'язки з нафтовим бізнесом, позиція Сполучених Штатів, стане ще безкомпроміснішою. Однак Марго Вольстрем виразила надію, що новий американський президент усе-таки погодиться відновити переговори.

     
(За повідомленнями агентства Reuters).


     
26.01.01
     
В УКРАЇНІ СТВОРЮЄТЬСЯ НОВИЙ ЗАКОНОПРОЕКТ В ОБЛАСТІ РЕГУЛЮВАННЯ ТРАНСГЕНІВ
  
Схоже, що в останні дні екологічно свідома громадськість і "зелені" політики тільки і говорили, що про створення законопроекту по регулюванню генетично модифікованих організмів (ГМО) в Україні. Така активність викликана недавнім провалом у Верховній Раді законопроекту "Про державну систему біобезпеки під час здійснення генно-інженерної діяльності". До нього було пред'явлено багато претензій з боку комітетів Верховної Ради, зацікавлених міністерств, наукових установ, екологічних груп. Комітет ВР по екополітиці ініціював створення робочої групи по розробці нового законопроекту в області ГМО, що повинний повною мірою захищати право споживачів на безпечне харчування і додержуватися принципу обережності у відношенні ГМО. Цей принцип лежить в основі міжнародного Картахенского протоколу по біобезпеки, що регулює торгівлю трансгенами і надає право кожної з країн-учасниць відмовитися від їхнього ввозу, не боячись "каральних" санкцій за створення перешкод вільній торгівлі. "Корпорації (яким належать патенти на Гм-рослин - авт.) мають великі гроші, а значить і владою. Саме тому турбує поспіх компаній у бажанні упровадити свої винаходи в Україні, - заявив у середовище на круглому столі з питань законодавства, організованому Українською екологічною асоціацією "Зелений звитий", лідер ПЗУ Віталій Кононов. - Держава може захистити себе тільки прийняттям надійного закону".

     
  
При відсутності національного законодавства в області регулювання ГМО, в Україні з 1997 року проводяться польові іспити Гм-рослин: картоплі, кукурудзи, рапсу. Жодне з них не одержало офіційного дозволу на комерційне вирощування. Але існують серйозні побоювання, що Гм-рослин нелегально розійшлися з іспитових полігонів по просторах України. "Навіть у деяких віддалених селах можна знайти людей, що вирощують картопля, стійкий до колорадського жука (Гм-картопля фірми "Монсанто" - авт.), - повідомила на вчорашньому прес-клубі, проведеному "Зеленим досьє", віце-президент Інституту споживача Наталя Бородачева. - Для того, щоб навести з цим порядок, а також захистити навколишнє середовище і здоров'я людини від потенційної шкоди ГМО, нам і необхідний закон у цій області".

     
  
"Найкраще ввести мораторій на поширення ГМО доти, поки їхня безпека не буде доведений - вплив їх на людину може проявитися через кілька поколінь, - вважає Ольга Тимченко, завлабораторії генетичного моніторингу Інституту гігієни і медичної екології Академії медичних наук України. - Сьогодні вчені ще не можуть затверджувати, чим обернеться для людей і природи широкомасштабне використання нових організмів".

     
  
Роботу над новим законопроектом планується завершити в березні цього року, попередньо провівши його суспільні слухання.

     
  
Пропозиції щодо участі в робочій групі і розробці законопроекту приймаються в УЭА "Зелений звитий" і в комітеті ВР по екополітиці: alex@zsfoe.org, khazan@rada.gov.ua

     
  
Матеріали на цю тему читайте в наступних випусках "Еконеділі" і "Gеновостей".