Начало Про органiзацiю Еко-акцiї Бiблiотека Фото Контакти
2001-07-20 КОРОВ'ЯЧИЙ СКАЗ МОЖЕ ПОТРАПИТИ В УКРАЇНУ ТІЛЬКИ НЕЛЕГАЛЬНИМ ШЛЯХОМ, - ЗАТВЕРДЖУЮТЬ У ВЕТЕРИНАРНІЙ ІНСПЕКЦІЇ
     22.01.01
КОРОВ'ЯЧИЙ СКАЗ МОЖЕ ПОТРАПИТИ В УКРАЇНУ ТІЛЬКИ НЕЛЕГАЛЬНИМ ШЛЯХОМ, - ЗАТВЕРДЖУЮТЬ У ВЕТЕРИНАРНІЙ ІНСПЕКЦІЇ
  
У зв'язку з епідемією нового виду коров'ячого сказу - губчатої енцефалопатії - у Європі в Україну заборонений увіз корів, яловичини і продуктів з яловичиною з Німеччини, Іспанії, Данії, Люксембургу, Нідерландів, Франції, Великобританії, Італії, Португалії, Бельгії і Кувейту. Про це повідомив кореспонденту "Еконеділі" заступник головного госінспектора ветеринарної медицини України Микола Пацюк. Відповідно до думки фахівців ветінспекції, реекспортний варіант влучення інфекції в Україну теж неможливий - на границі ретельно перевіряють, відкіля в м'яса "ноги ростуть". "Але ми не можемо відповідати за контрабандні шляхи перевезення", - відзначив Микола Пацюк. Так, на 67 підприємствах Києва, що займаються збереженням м'ясопродуктів, виявлені фарш і окости, що виявилися в Україні нелегально, минавши ветеринарний контроль.

     
  
Ще один шлях, по якому хвороба може потрапити в нашу країну, - через комбікорми, що містять білки тваринного походження (наприклад, з кістковим борошном, отриманої з хворих тварин). Фахівці ветінспекції затверджують, що ввіз подібних комбікормів в Україну заборонений з 1994 року, коли в Англії був виявлений перший випадок незвичайного сказу. З тих пір імпортувалися тільки рослинні комбікорми.

     
  
Учені вважають, що причиною появи нової смертельної хвороби - губчатої енцефалопатії - в Англії стала годівля споконвічна травоїдних тварин м'ясо-кістковим борошном. У 2000 р. українські заводи зробили близько 13 т такого борошна, однак у нас вона цілком була спрямована на корм птаху.

     
  
Щодо імпортних лік, що містять отримані з організмів корів речовини, Микола Пацюк завірив, що зареєстровані в Україні медичні препарати безпечні. Увіз же сироватки, діагностичних препаратів і желатину з тваринними інгредієнтами з країн, де була виявлена хвороба, заборонений.

     
  
На думку Миколи Пацюка, "варто остерігатися транзитних вантажів у Росію, що продовжує ввозити м'ясо з країн, де виявлена губчата енцефалопатія. Дозволу на транзит вона просить в України, і ми не можемо в цьому відмовити. Один з останніх запитів - транспортування 800 т м'яса з Німеччини".


     
     
США ПРАГНУТЬ ЗАКРИТИ ВСІ ШЛЯХИ ІМПОРТУВАННЯ КОРОВ'ЯЧОГО СКАЗУ З ЄВРОПИ
  
Експерти Адміністрації з питань безпеки харчування і медичних препаратів США радять своєму уряду заборонити донорство крові людям, що перебували у Франції, Португалії й Ірландії протягом 10 років з 1980 року. Ця профілактична міра, на думку лікарів, покликана не допустити епідемію людської форми коров'ячого сказу, що мандрівники могли підхопити, вживаючи, наприклад, зараженим м'ясом у зазначених країнах. У США вже заборонено здавати кров тим, хто провів хоча б 6 місяців у Британії між 1980 і 1996 роками. Саме тоді Британія прославився як епіцентр нового виду коров'ячого сказу - губчатої енцефалопатії, здатної передаватися людині. Хвороба вразила більш десятка тисяч корів, 91 чоловік постраждав у результаті вживання їхнього м'яса. (За повідомленнями агентства АР).


     
ЖИВОЇ ЛАБОРАТОРІЇ ЕВОЛЮЦІЇ ЗАГРОЖУЄ НАФТОВА ПЛЯМА
  
Третій день у затоці одного з Галапагоських островів - Сан Кристобал - продовжуються роботи з усунення нафтової плями. Танкер "Джесика", що перевозив паливо з Еквадору на острови, сіл на мілину, однак до п'ятниці ніхто і не підозрював, що він може дати течу. Офіційні влади затверджують, що з води вже зібрано 80 тис. літрів нафти. Відкачка палива здійснюється і із самого танкера, що оточений барикадами, що плавають, для запобігання росту плями.

     
  
Хімічні речовини, що у подібних випадках застосовуються для нейтралізації нафти, у затоці Сан Кристобал використовувати забороняється - вони можуть зашкодити унікальній природі Галапагоських островів, названих Чарльзом Дарвіном "живою лабораторією еволюції". Сама ж нафтова пляма зараз усерйоз загрожує місцевим мешканцям: морським львам і ігуанам, акулам, ракам, чайкам і гігантським черепахам. (За повідомленнями агентства ENS).