Начало Про органiзацiю Еко-акцiї Бiблiотека Фото Контакти
2001-07-20 КРАЩЕ БЕЗ ЗАКОНУ, ЧИМ З ТАКИМ
     18.01.01
     
КРАЩЕ БЕЗ ЗАКОНУ, ЧИМ З ТАКИМ
     
  
Сьогодні Верховною Радою в першому читанні був відхилений законопроект "Про державну систему біобезпеки під час здійснення генно-інженерної діяльності", рекомендований для прийняття Комітетом з питань науки й утворення. Законів про те, як впроваджувати і контролювати генетично-модифіковані організми (ГМО), права на які належать декільком західним біотехнологічним гігантам, в Україні поки немає ніяких. Саме в цьому криється основна причина того, що жоден сорт "їх" Гм-рослин не зареєстрований Державною комісією із сортовипробування, а, отже - не допущений до українських полів.

     
  
У деяких депутатів викликало подив те, що український законопроект по такому неоднозначному питанню як трансгени, дивно швидко потрапив на голосування. Більш того, про вчорашні парламентські слухання цього документа навіть зацікавлені депутати довідалися, лише прибувши вчора в зал засідань. Подібна "процедурна канитель" дає підстави припускати, що саме цей законопроект комусь дуже необхідний саме зараз.

     
  
Однак депутати вирішили почекати. Основним опонентом законопроекту в парламенті виявився Комітет з питань екологічної політики. Член цього Комітету Віктор Хазан на вчорашніх слуханнях різко висловився проти прийняття існуючого законопроекту, що як не забезпечує достатній рівень безпеки в питанні контролю над ГМО. Сьогодні перед голосуванням цю же думку висловив і Сергій Шевчук, депутат із фракції НДП, що, пославшись на своє медичне утворення, попросив депутатів "не робити глупостей, голосуючи за законопроект, небезпечний для українців".

     
  
Самі ж українці безголосими не залишилися. Сьогодні в парламенті депутати Комітету з питань екологічної політики поширили звертання громадськості з проханням перенести розгляд даного законопроекту. Більш п'ятдесятьох що підписалися, серед яких екологи, медики, агрономи, журналісти, юристи, представники організацій споживачів, виразили непевність у тім, що цей законопроект покликаний забезпечити біобезпеку країни і здоров'я її жителів, а не дати "зелене світло" біотехнологічним фірмам. У звертанні говоритися про необхідність провести суспільний розгляд подібного законопроекту, адже їсти ГМО згодом прийдеться усім. Одне з вимог звертання - мораторій на масове поширення ГМО і продуктів з їхнім змістом доти, поки не буде доведена їхня безпека для навколишнього середовища і здоров'я людей, а також уведене маркірування продуктів, що містять "змінені" інгредієнти.

     
  
Про те, як регулювати реєстрацію, іспити і поширення ГМО, задумуються зараз не тільки наші політики. Відповідаючи на неприйняття громадськістю трансгенів, уряду європейських країн у 1999 році ввели де факто мораторій на продаж нових ГМО. Єврокомісії зараз приходиться розробляти додаткові законодавчі акти щодо маркірування продукції з трансгенними організмами і доступу до інформації про їх.