Начало Про органiзацiю Еко-акцiї Бiблiотека Фото Контакти
2001-07-20 США НЕ ПУСКАЮТЬ ЯДЕРНІ ВІДХОДИ В РОСІЮ
     22.03.01
     
ПРЕС-РЕЛІЗ
     
(Для негайного поширення)
Москва, 22 березня 2001 р.
     
США НЕ ПУСКАЮТЬ ЯДЕРНІ ВІДХОДИ В РОСІЮ
  
Лист державного департаменту США указує на те, що надії Мінатома на імпорт ядерних відходів марні при будь-якому результаті сьогоднішнього голосування в Думі СЬОГОДНІ група ЕКОЗАХИСТ! обнародувала лист Державного департаменту США від 21 березня 2001, у якому позначена позиція США щодо плану Мінатома по ввозі високоактивних ядерних відходів у Росію. У листі говориться: "Переміщення в Росію реакторного палива, що відробило, підмета контролю США, не може відбутися без обопільної умови про мирному ядерному співробітництві. Дотепер ми не побажали укласти таку угоду..."

     
  
Лист є відповіддю на запит, посланий у грудні 2000 м у держдепартамент США трьома екологічними організаціями - російською групою ЭКОЗАЩИТА! і американськими Службою Ядерної Інформації і Ресурсів (NIRS) і Інститутом Досліджень по Екології й Енергетиці (IEER). Це перша реакція нової адміністрації США по даному питанню, вона ставить Мінатом Росії в майже безнадійне положення. США контролюють близько 90% усіх ядерних відходів (відпрацьованого ядерного палива), накопичених у світі. Без згоди цієї країни яка-небудь велика програма Мінатома, що включає імпорт закордонного ядерного палива, що відробило, просто не може здійснитися. Сьогодні Дума повинна розглянути в другому читанні законопроекти, що дозволяють увозити ядерні відходи в Росію. Після того, як 21 грудня 2000 р. вони були схвалені в першому читанні більшістю депутатів, у більш ніж 40 містах Росії відбулися акції протесту. 19 березня стало відомо про те, що Калінінградська

     
  
Обласна Дума зажадала зняти законопроекти в розгляди в Госдумі і, таким чином, приєдналася до більш ніж третини суб'єктів федерації, що протистоять увозу ядерних відходів у Росію. Також у березні такі впливові політики, як Аман Тулєєв і Єгор Ладів, виступили з різанням критикою "відхідних" планів Мінатома.

     
  
"Після того, як нова адміністрація США позначила свою "антиядерну" позицію, шансів на великомасштабний імпорт ядерних відходів у Мінатома майже не залишилося", - вважає Володимир Слив'як, співголова групи ЕКОЗАХИСТ! "Сьогоднішнє голосування в Госдумі це шанс для депутатів реабілітуватися перед виборцями за схвалення ввозу ядерних відходів у грудні минулого року. Більш 93% росіян негативно відносяться до законопроектам, що допускають відходний бізнес Мінатома, а самі законопроекти навіть не мають позитивного висновку екологічної експертизи, що повинне бути оформлене перед другим читанням".

     
Антиядерна кампанія СОЕС
     
незалежний бюлетень Анті-атом прес, 1995-2001